2014. április 24., csütörtök

Extrém Sportok: Bungee jumping

A bungee jumping során az extrém sport helyzetek kedvelői egy magas pontról – ami lehet híd, daru, egyéb építmény, vagy akár egy szakadék és egy mogzó jármű is lehet,mind például egy forró levegős ballon vagy helikopter – a bokájukra vagy a testükre erősített gumikötéllel a mélybe ugranak. A kötél másik vége a kiindulási ponthoz van rögzítve. Az ugrás után a delikvens szabadon esik, majd a kötél kifeszül és visszarántja. Ezután leng még párat fel és le, utána pedig visszahúzzák. Az egész folyamat nem tart tovább néhány percnél, de akik kipróbálták, úgy vélekednek garantáltan megéri, és semmi máshoz nem hasonlítható élmény. Amikor az ember ugrik,a zsinor megnyulik ,majd a kábel visszahúzódik és továbbra is lebeg fel és le,amíg az összes mozgási energia eloszlik. A bungee jumping nemzetközi és hazai történetének megismertetése. A sportág jelentősége a személyiségfejlesztésben. A sportág alapelemeinek csoportosítása mozgásszerkezetük alapján.
Exrém Sportok: Bungee jumping
Exrém Sportok: Bungee jumping
Az egyköteles gyorsasági hajtás technikája, lábmunka alapelemek elsajátítása. Láblendítésekkel, érintésekkel végrehajtott alapelemek elsajátítása.  Karmunka elemek és fordulatok elsajátítása. Hogyan kell elképzelni?
 Az ugrókat súlyuk alapján csoportosítják, ennek megfelelően kapsz gumikötelet. Persze a több mint száz méteres magasság látványától elsőre majdnem mindenkinek inába száll a bátorsága, de nincs menekvés, a kötél a lábon, ugrani kell! A kötél kb. úgy néz ki, mintha sok befőttes gumi egybe lenne fonva, ami talán nem tűnik túl bíztatónak, de mindenki kap biztonsági kötelet is. Végre felszereltek minden csattal, kötéllel, hevederrel. Lépsz egyet, alattad a hihetetlen mélység, előtted az ég. Lépsz még egyet és zuhansz, robban az adrenalin, átjárja tested a rettegés.
Üresség, zuhanás, félelem, zuhanás tovább, majd pár lengés. Úgy érzed most véged. Aztán mégsem. Felhúznak. Remegnek a lábaid, üvölteni tudnál az izgalomtól, és újra akarod az egészet. Felszerelések: A bungee jumpinghoz először is egy hosszú,rugalmas kötél szükséges. Sokan használják a gyárilag előállitott fonott zsinórt is.
Más tartozékok:híd, daru, bármely magas pont, rögzitő csatok, hevederek. Variáciok erre az extrém sportra:




 • testre erősitett hámmal                                                                                                                                                           


• lábra erősitett kötéllel
• kézre tett kötéllel Ugrás variációk az extrém sortra:
 • fejesugrás
• háttal ugrás
• párban ugrás
• viz ugrás
• homokzsák
• katapult
• ikertornyok
Még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhatnak balesetek, de ezek nagyobb hányadát az emberi mulasztás okozza. A tapasztalt bungee-trénerek segítenek mindenben, és nem árt, ha megfogadjuk a tanácsaikat.

                                       
Exrém Sportok: Bungee jumping
Exrém Sportok: Bungee jumping


                                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése