2014. május 21., szerda

Extrém Sportok: Canyoning

Az egyik legizgalmasabb extrém sportok közé tartozik a canyoning.A résztvevők turavezetővel neoprén ruhában egy természet vájta csúszdán ereszkednek le csúszkálva, ugrálva a hegyi patak medrében. Több nehézségi fokú "pálya" is van, nem kell előképzettség. Felszerelésed, melyet a túravezetők fognak számodra kiosztani, a következő darabokból áll: öt milliméteres neoprén anyagból készült kantáros nadrág térdvédővel - ugyanebből az anyagból készült kabát - szintén neoprén cipő Mivel ennek a típusú anyagnak az a tulajdonsága, hogy ha vizes, melegít. A canyoningra alkalmas vadvízi patakok vize sokszor még a 6-8 C fokot sem éri el, így megfelelő védelemre van szükséged a hideg ellen. A ruha amit magadon viselsz, teljes mértékben átereszti a vizet, így amint először a vízbe jutsz, természetesen csuromvizes leszel.Ilyenkor a víz, amely a ruhádon belülre jutott, azon a leheletvékony résen fog szaladgálni, amely a bőröd és a ruha között maradt. Még mindig nincs ok aggodalomra, hiszen te egy aktív sportot végzel, eszerint folyamatosan mozgásban vagy. Minden egyes vízesésnél a túravezetőd fogja elmondani, hogy az adott helyen csúszni vagy ugrani kell-e.
Extrém sportok: Canyoning
Extrém sportok: Canyoning
A víz több ezer éves munkája olyan simára koptatta a sziklákat, hogy az ember csak ráül és kényelmesen lecsúszik a sima felületen, bele a kicsi tóba, melyet minden vízesés kiváj magának. Ezek a tavacskák 3-4 m hosszúak, mélységük pedig változhat 1 métertől akár több méteresig is. Igy nem kell félned, hogy esetleg megütheted magad valahol. az ugrások legfeljebb 2-3 méteresek. a felszerelésünk olyan vastag, hogy szinte nem is érzed a vízbecsapódást. Némely túrán az is előfordulhat, hogy hosszú, egyenetlen vízesésen kötélen engednek le a vezetők. Ilyenkor kapsz egy beülőt, melyre ráhurkolják a kötelet, és szép lassan leeresztenek, miközben a vízsugár dobol a sisakon. Ebben az extrém sportban is vannak különböző erősségű pályák. Nehezebbnek számít az, ahol hosszabb, 15-20 méteres csúszdák, ugrások vannak, ahol nagyobb a víztömeg, amely folyamatosan lezúdul vagy az, amelyből nem lehet bármikor kiszállni,mert a szurdok egészét meredek sziklafalak övezik, melyben egyáltalán nincs lapos, erdős rész..
Extrém sportok: Canyoning
Extrém sportok: Canyoning 
Ezekre a túrákra csak tapasztalt utasokat visznek, és ott számolni kell azzal, hogy az elején kötéllel beeresztenek, majd a végén kötéllel kihúznak a canyonból. így menet közben nem tudod otthagyni a túrát, ha mondjuk sürgős hívásod érkezik. Mindenesetre az átlagos testalkattal és kondícióval rendelkező túrázóknak ajánlott szurdoktúrák is egészen biztosan életre szóló élményt jelentenek majd.

Extrém sportok: Canyoning
Extrém sportok: Canyoning 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése